Pere János

Pere János Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel és Életműdíjjal kitüntetett dalénekes-előadóművész, Pedagógus szolgálati emlékéremmel kitüntetett magánénektanár.

Díjak, kitüntetések
2008 Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt
2009. Életmű-díj
2009. Pedagógus Szolgálati Emlékérem

Számtalan rádiófelvétel és hanglemez elkészülte után felfedezte, hogy a szalonzene a magyar zenei élet palettáján hiánycikk.

Ennek pótlása érdekében kutatásokat folytatott az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol sorra gyűjtötte össze azokat a dalokat, amelyek a magyar cigányzene bécsi előadói stílusához igazodó dalok voltak és amelyek korábban – vagy más országokban – szalonzenekari kísérettel kerültek előadásra.

Indítványára, a Magyar Hanglemezgyár – bár hosszas ellenállás után – 1990-ben elkészítette a Herkulesfürdői emlék című önálló nagylemezét, amely kizárólag szalonzenei kísérettel előadott dalokat tartalmaz. CD-n 2009-ben jelent meg.

pere

A dalok kíséretére Esze Jenő zongoraművész vezetésével megalakították a Fantázia Szalonzenekart.

A hanglemez műsorát Pere János úgy állította össze, hogy bebizonyosodjon: a magyar nóta stílusa, érzésvilága más országokban is létezik:

a bécsi keringő, a francia sanzon, az orosz románc, vagy az olasz nápolyi dal a társadalmak polgárosodásának időszakában keletkeztek és mindmáig léteznek, azaz klasszikussá lettek.

1983-tól – a Magyar Rádió Énekkarából kiválva – a budapesti Rácz Aladár Állami Zeneiskola magánénektanára, majd a magánének tanszak tanszakvezető tanára lett.

Énekesi és tanári munkájával párhuzamosan 1992-95 között az akkor megalakult első magyar kereskedelmi rádió (Juventus) énekes szerkesztő-műsorvezetője lett, ahol Pere-tere-fere c. műsorában – a hallgatók segítségével – felkutatta és bemutatta az elfelejtett magyar nótákból, szalonzene kíséretes dalokból, ritkán hallott magyar operettekből, valamint a régi magyar énekesekkel készült könnyűzenei felvételeket.

2009-től az iskola megszűnéséig a Budapesti Dalénekes Iskola magán énektanára volt.

 

A program megrendelhető az info@szikorarendezoiroda.hu címen vagy a 06 30/250-68-58–as számon.